ТРИБИНА „УЖИЧКИ КРАЈ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ И ПРОМОЦИЈА ИСТОРИЈСКЕ БАШТИНЕ 23

У среду 29. априла 2015. у Историјском архиву одржана је ТРИБИНА “УЖИЧКИ КРАЈ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ и ПРЕДСТАВЉАЊЕ „ИСТОРИЈСКЕ БАШТИНЕ“ БРОЈ 23.

Баштина 23 је тематски број који је посвећен обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата у ужичком крају. У 10 прилога, аутори су обрадили теме из привредне историје, личности из ужичког краја које су мање обрађене у литератури, ратна збивања у сјеничко-пештерском и рачанском крају, дневничке записе Тадије Костића и белешке Ђура Николића.

Поред тога, обрађено је и ратно сликарство Михаила Миловановића, стваралаштво народног гуслара Гвоздена Ђенића и његова поема Споменица изгинулим борцима за ослобођење и уједињење и  библиографија радова Ужичани у Првом светском рату.

У другом делу обрађена је биографија Салиха Селимовића, дугогодишњег сарадника Архива, који је био добитник Вукове награде 2014. године; прикази издања Архива  из 2013. године, Летопис архива и in memoriam посвећен др Раду Познановићу.

Аутори чланака посвећених Првом светском рату су: Миодраг Глушчевић, Ђорђе Пилчевић,  Славољуб Станковић, др Милован Лукић, Салих Селимовић, др Гордана Лазић, мр Слободан Радовић, Јасминка Ђурић МА, др Александар Савић и Илија Смиљанић.

Аутори осталих прилога: Бошко Копуновић, Весна Лучић, Весна Прљевић.

Штампање овог броја часописа омогућио је Град Ужице.

 {yoogallery src=[/images/stories/tribina] width=[90] height=[50]}