TRIBINA „UŽIČKI KRAJ U PRVOM SVETSKOM RATU“ I PROMOCIJA ISTORIJSKE BAŠTINE 23

U sredu 29. aprila 2015. u Istorijskom arhivu održana je TRIBINA “UŽIČKI KRAJ U PRVOM SVETSKOM RATU“ i PREDSTAVLJANJE „ISTORIJSKE BAŠTINE“ BROJ 23.

Baština 23 je tematski broj koji je posvećen obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata u užičkom kraju. U 10 priloga, autori su obradili teme iz privredne istorije, ličnosti iz užičkog kraja koje su manje obrađene u literaturi, ratna zbivanja u sjeničko-pešterskom i račanskom kraju, dnevničke zapise Tadije Kostića i beleške Đura Nikolića.

Pored toga, obrađeno je i ratno slikarstvo Mihaila Milovanovića, stvaralaštvo narodnog guslara Gvozdena Đenića i njegova poema Spomenica izginulim borcima za oslobođenje i ujedinjenje i  bibliografija radova Užičani u Prvom svetskom ratu.

U drugom delu obrađena je biografija Saliha Selimovića, dugogodišnjeg saradnika Arhiva, koji je bio dobitnik Vukove nagrade 2014. godine; prikazi izdanja Arhiva  iz 2013. godine, Letopis arhiva i in memoriam posvećen dr Radu Poznanoviću.

Autori članaka posvećenih Prvom svetskom ratu su: Miodrag Gluščević, Đorđe Pilčević,  Slavoljub Stanković, dr Milovan Lukić, Salih Selimović, dr Gordana Lazić, mr Slobodan Radović, Jasminka Đurić MA, dr Aleksandar Savić i Ilija Smiljanić.

Autori ostalih priloga: Boško Kopunović, Vesna Lučić, Vesna Prljević.

Štampanje ovog broja časopisa omogućio je Grad Užice.

 {yoogallery src=[/images/stories/tribina] width=[90] height=[50]}